BVS Sociaal Metaal eerste metaalbedrijf in Nederland met PSO30+ certificering

BVS Sociaal Metaal eerste metaalbedrijf in Nederland met PSO 30+ certificering

BVS Sociaal Metaal, onderdeel van de ERBA Groep heeft als eerste metaalbedrijf in Nederland het PSO-Trede 3 en het PSO 30+ certificaat behaald op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dat betekent dat ze voldoen aan de eisen van PSO-Trede 3 én dat minimaal 30% van het personeelbestand dat bij BVS Sociaal Metaal in dienst is, bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. BVS Sociaal Metaal is het eerste metaalbedrijf in Nederland met een PSO 30+ certificering.

Keurmerk van TNO
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt. De PSO is inmiddels uitgegroeid tot de landelijke norm voor sociaal ondernemen. Uit de onafhankelijke toetsing door een certificerende instelling blijkt dat wij op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bij voorkeur samenwerkt met organisaties die dit ook doen of nastreven.

Inclusieve samenleving begint bij werk
Directeur Jolanda van Soest nam zaterdag 13 maart jl. het PSO 30+ certificaat in ontvangst van Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie en Carola Schouten, minister van landbouw, natuur en voedselveiligheid. Jolanda; “ Wij zijn gespecialiseerd in metaalbewerking, zoals lassen, zetten, tappen, boren en ponsnibbelen. En dan vooral seriematig werk. Maar bij ons gaat het verder dan produceren alleen. Wij vinden dat iedereen een plek verdient in de maatschappij. Ook als je, om welke reden dan ook, het niet makkelijk hebt op de arbeidsmarkt. Werk maakt een groot deel uit van het bestaansrecht van de mensen. Daarom bieden wij deze mensen de kans om een doel te hebben, daarnaartoe te werken en daarmee het allerbeste uit zichzelf te halen.”

Persoonlijke begeleiding
“Het werken met mensen met een arbeidsbeperking vraagt een andere aanpak van alle werkprocessen, vertelt ze. “Het runnen van een sociaal bedrijf betekent realistisch gezien, veel schakelen, snel aanpassen, maar vooral doorzetten. Wij zijn een ‘gewoon’ metaalbedrijf met medewerkers die elders buiten de boot dreigden te vallen. Wij zien die mensen en willen graag hun talenten benutten. Daarmee bouwen ze, met een duidelijk plan en met de juiste begeleiding, aan hun toekomst. Bij BVS Sociaal Metaal krijgen ze de ruimte om zich te ontwikkelen binnen een veilige omgeving, met een goede en vooral persoonlijke begeleiding. We organiseren kleine groepslessen om mensen beter te leren meten, om tekeningen te lezen of te leren lassen. Verder ontwikkelen ze zich in de praktijk, zoals op het gebied van materiaalkennis. Als je het goed doseert, vindt iedereen het fijn om iets te leren.”

Samen meer mensen helpen
“Met de PSO 30+ erkenning kunnen we nog beter laten zien waar we voor staan”, vertelt Jolanda verder. “Niet alleen binnen BVS Sociaal Metaal, maar ver daarbuiten. Het is belangrijk dat beleidsmakers zich uitspreken over sociaal ondernemen. Als overheden de PSO-kernwaarden waarderen, kunnen wij samen meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Dat geeft ze meer zelfvertrouwen en eigenwaarde en daar is iedereen bij gebaat. Daarom zijn er we er ook blij mee dat Gert-Jan Segers en Carola Schouten het PSO-certificaat aan ons wilden uitreiken. Op deze manier kunnen we extra aandacht vragen voor dit onderwerp op de politieke agenda.”

PSO30+ en de Aanbestedingswet
Het PSO 30+ certificaat sluit aan bij de Aanbestedingswet die op 1 juli 2016 herzien is. De toepassing van artikel 2.82 maakt het mogelijk voor publieke opdrachtgevers om opdrachten voor te behouden aan organisaties waarvan minimaal 30% van het personeel in dienst bestaat uit personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het PSO 30+ certificaat maakt voor opdrachtgevers zichtbaar welke organisaties aantoonbaar aan de 30% criteria voldoen.

Meer informatie?
Meer informatie over BVS Sociaal Metaal vind je op de website: www.bvs-sociaalmetaal.nl
Wil je meer weten over de PSO, kijk dan op www.pso-nederland.nl.
Bekijk de PSO-animatie (PSO in 2 minuten).
Weten wat de ERBA Groep voor jou kan betekenen? Bekijk onze diensten